kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 900]

Polędwiczki duszone w papryce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Łatwe i bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Duszone polędwiczki są soczyste i kruchutkie z delikatnym posmakiem papryki.

Polędwiczki duszone w papryce

Składniki:

Polędwiczki duszone w papryce

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa (około 400g)
  • mała kalarepa
  • 2 duże cebule
  • papryka czerwona
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, ostra papryka,majeranek
  • 500ml sosu pomidorowego lub domowego przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Polędwiczki duszone w papryce
Polędwicę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na plastry o grubości około 1-1,5 cm i rozgnieść dłonią. Posolić i doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz majerankiem. Bardzo krótko podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie wyciągnąć mięso na talerz a na tłuszczu ze smażenia polędwiczek przesmażyć poszatkowane w słupki paprykę i kalarepę oraz piórka cebuli. Następnie zalać całość sosem. Dusić pod przykryciem przez 25 minut. Zdjąć pokrywkę i dusić jeszcze około 10 minut do zagęszczenia sosu. Polędwiczki podawać na pierzynce z warzyw w towarzystwie pieczonych z tymiankiem i rozmarynem ziemniaczków.

Tagi:

sosy domowe