Sposób przygotowania:
Polędwica duszona, w sosie koperkowym
Polędwicę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać papryką mieloną, pieprzem ziołowym i solą. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć mięso w całości, krótko z każdej strony - mięso można przeciąć na 2 kawałki. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć chwilę często mieszając. Mięso z cebulą przełożyć do rondla, zalać zimną wodą, dodać kostkę drobiową, liść laurowy, trochę pieprzu, szczyptę papryki mielonej i sól. Dusić do miękkości. Polędwiczki wyjąć, sos zdjąć z ognia. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, koperek posiekać. Mąkę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, razem z czosnkiem oraz śmietaną dodać do sosu, zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku. W międzyczasie dodać koperek. Polędwicę pokroić w plastry, polać sosem. Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem lub ze świeżą bułką.