Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Polędwica duszona, w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polędwiczka wieprzowa w gęstym sosie koperkowym. Pyszna z ziemniaczkami, ryżem, kaszą, makaronem lub ze świeżą bułką.

Polędwica duszona, w sosie koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwica duszona, w sosie koperkowym

 

  • polędwica wieprzowa świeża, w całości - 450g,
  • cebula,
  • czosnek - 3 duże ząbki,
  • koper - pół pęczka,
  • olej lub oliwa - 2 łyżki,
  • papryka słodka mielona,
  • pieprz ziołowy Prymat,
  • kostka drobiowa,
  • liść laurowy,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • mąka pszenna - 2 czubate łyżki,
  • śmietana 18% ukwaszona - dałam 2 łyżki.

Sposób przygotowania:

Polędwica duszona, w sosie koperkowym
Polędwicę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać papryką mieloną, pieprzem ziołowym i solą. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć mięso w całości, krótko z każdej strony - mięso można przeciąć na 2 kawałki. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć chwilę często mieszając. Mięso z cebulą przełożyć do rondla, zalać zimną wodą, dodać kostkę drobiową, liść laurowy, trochę pieprzu, szczyptę papryki mielonej i sól. Dusić do miękkości. Polędwiczki wyjąć, sos zdjąć z ognia. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, koperek posiekać. Mąkę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, razem z czosnkiem oraz śmietaną dodać do sosu, zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku. W międzyczasie dodać koperek. Polędwicę pokroić w plastry, polać sosem. Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem lub ze świeżą bułką.
Polędwica duszona, w sosie koperkowym
Mięso umyć, osuszyć, przyprawić papryką, solą i pieprzem ziołowym
Polędwica duszona, w sosie koperkowym
Podsmażyć krótko z każdej strony, dodać pokrojoną cebulę
Polędwica duszona, w sosie koperkowym
Zalać wodą, dodać przyprawy i dusić do miękkości na niedużym ogniu
Polędwica duszona, w sosie koperkowym
Powstały sos zagęścić mąką, zabielić śmietaną i dodać posiekany koper