Sposób przygotowania:
Polędwiczki z niespodzianką Eli
Polędwiczki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.W misce wymieszać proszek marynaty z olejem,włożyć polędwiczki,dokładnie je obtoczyć i włożyć do lodówki na kilka godzin.Ja trzemałam polędwiczki w lodówce całą noc.Wyjąć polędwiczki,oczyścić z zalewy i osuszyć ręcznikiem papierowym.Marynatę zachować.Ser pokroić na 5 słupków.Polędwiczki naciąć w środku wzdłuż cienkim,długim nożem.W otwory włożyć ser (2 cm z brzegu powinny być wolne).Końcówki związać ciasno grubymi nićmi kuchennymi,żeby ser nie wypłynął.Cebulę drobno posiekać.W wysokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i obsmażyć polędwiczki ze wszystkich stron.Dodać cebulę i jeszcze chwilę smażyć.Polędwiczki podlać wodą dodać czosnek i marynatę według uznania (ja dodałam całą marynatę i wyszło pikantne danie)i dusić do miękkości.Gotowe polędwiczki wyjąć z sosu.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Z polędwiczek usunąć nici i pokroić je na plastry.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego!
Ja podałam polędwiczki z kapustą czerwoną (przepis w mojej galerii) i kluskami śląskimi (przepis w mojej galerii).
Ja podałam polędwiczki z kapustą czerwoną (przepis w mojej galerii) i kluskami śląskimi (przepis w mojej galerii).
elzbieta8960
Zgobisz