Sposób przygotowania:
Polędwiczka z jabłkami w cydrze
Średniej wielkości polędwiczkę oczyścić odcinając białe błonki. Ostrym i długim nożem naciąć w środku. Wkładać kawałki suszonych jabłek i parę cząstek świeżego jabłka. Przygotować marynatę umieszczając wszystkie składniki w miseczce. Połączyć. Miód najlepiej żeby był płynny. Tak przygotowaną marynatą natrzeć polędwiczkę i odstawić na godzinę. Moja marynowała się całą noc. Polędwiczkę obsmażyć na patelni z każdej strony, ale krótko. Włożyć do naczynia do pieczenia. Na tej samej patelni wrzucić posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Dodać do polędwiczki. Jabłko pokroić na cząstki i włożyć do naczynia razem z suszonymi jabłkami. Wlać cydr. Można trochę wlać na patelnię i wymyć pozostałości po smażeniu. Dodać do polędwiczki. Na polędwiczce położyć cienki plasterek masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 30min. Polędwiczkę pociąć na 1cm plasterki i podawać razem z jabłkami. Smacznego!
marietta
joanna3
Mniam1
Nina W.