Agi

Agi

Kucharz
[Przepisów: 13]

Polędwiczki w sosie ziołowo-musztardowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

łatwy i pyszny sposób na przyrządzenie polędwiczek!

Polędwiczki w sosie ziołowo-musztardowym

Składniki:

Polędwiczki w sosie ziołowo-musztardowym

 

  • polędwica wieprzowa
  • mąka
  • śmietana 12%
  • musztarda ostra
  • olej
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, majeranek, rozmaryn, tymianek

Sposób przygotowania:

Polędwiczki w sosie ziołowo-musztardowym
Polędwicę pokroić na medaliony o grubości ok. 2 cm i rozbić delikatnie dłonią. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Obtoczyć w mące i smażyć na oleju. Zarumienione polędwiczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę zmieszać z musztardą w stosunku 3:2. Mieszankę doprawić dużą ilością majeranku i tymianku oraz mniejszą ilością rozmarynu i czosnku. Polędwiczki ułożone w naczyniu posmarować grubą warstwą mieszanki. Zapiec w piekarniku w ok. 180 - 200 stopniach. Polędwiczki są gotowe kiedy na wierzchu zrobi się delikatna lekko brązowa na brzegach "skórka". Podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną sałatką.

Tagi:

przyprawy