bryndzia

bryndzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 45]

Polędwica w cytrynowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna kruchutka polędwica wieprzowa w cytrynowej marynacie z brązowym cukrem i czosnkiem. Polecam :)

Polędwica w cytrynowej marynacie

Składniki:

Polędwica w cytrynowej marynacie

 

  • polędwica wieprzowa
  • sok z jednej cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwica w cytrynowej marynacie

ETAP 1:

Polędwica w cytrynowej marynacie
Składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszam.

Do miseczki wlewam sok z cytryny, olej dodaję musztardę, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Mieszam.

ETAP 2:

Polędwica w cytrynowej marynacie
Mięso odstawiam do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Z mięsa usuwam błonki myje je i osuszam. Polędwice układam w misce i zalewam marynatą. Odstawiam do lodówki na co najmniej 3 godziny.

ETAP 3:

Polędwice obsmażam na patelni następnie układam w naczyniu żaroodpornym i piekę 30 min w 180 stopniach.