Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Polędwiczki w szynce parmeńskiej, ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polędwiczki faszerowane śliwką w alkoholu, otoczone szynką parmeńską, a do tego sos śmietanowy z parmezanem - takie danie spokojnie można podać na wykwintny obiad.

Polędwiczki w szynce parmeńskiej, ze śliwką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Polędwiczki w szynce parmeńskiej, ze śliwką

 

  • polędwiczki wieprzowe - 10 sztuk
  • śliwki suszone - 10 sztuk
  • szynka parmeńska - 10 plastrów
  • śmietana 18 procent- 250 g
  • parmezan - 50 g
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • wódka do namoczenia śliwek

Sposób przygotowania:

Polędwiczki w szynce parmeńskiej, ze śliwką
Śliwki namaczamy w wódce.

Polędwiczki rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Każdą polędwiczkę faszerujemy śliwką wyjętą z alkoholu, zwijamy, otaczamy szynką parmeńską. Roladki spinamy wykałaczkami. Pieczemy 25 minut w 200 st.C. 

Parmezan ścieramy na tarce. Śmietanę przekładamy do garnka, dodajemy ser, podgrzewamy, sos przyprawiamy pieprzem i chili.

Roladki podgrzewamy ok. 10 minut w sosie.

Podajemy np.z kopytkami.
Polędwiczki w szynce parmeńskiej, ze śliwką
Polędwiczki możemy podać na przykład z kopytkami

Tagi:

mięso danie