Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Roladki wołowe z szynką serrano i papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dobra wołowina + rozpływający się ser + wyrazista w smaku szynka + soczysta papryka = pomysł na smaczny obiad.

Roladki wołowe z szynką serrano i papryką

Składniki:

Roladki wołowe z szynką serrano i papryką

 

  • 5 kawałków mięsa z ligawy wołowej
  • 5 plastrów szynki serrano
  • 5 dużych plastrów sera żółtego
  • kawałek papryki żółtej
  • kawałek papryki czerwonej
  • 1-1,5 l bulionu drobiowego
  • 5 płaskich łyżeczek musztardy
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • mąka do obtoczenia roladek + do zagęszczenia sosu
  • olej

Sposób przygotowania:

Roladki wołowe z szynką serrano i papryką

ETAP 1:

Roladki wołowe z szynką serrano i papryką
Mięso rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem i oregano

Mięso rozbijamy, posypujemy z obu stron solą, pieprzem i oregano. Jedną ze stron każdego kotleta smarujemy musztardą.

ETAP 2:

Roladki wołowe z szynką serrano i papryką
Na rozbitym mięsie układamy ser, szynkę i paprykę

Papryki myjemy, kroimy w paseczki.
Na każdym kawałku mięsa układamy ser, szynkę i paseczki papryki w obu kolorach.

ETAP 3:

Roladki wołowe z szynką serrano i papryką
Zwijamy roladki, które obtaczamy w mące i obsmażamy

Mięso zwijamy w roladki, panierujemy je w mące. Roladki obsmażamy na oleju, spinamy wykałaczkami, a następnie umieszczamy w garnku z bulionem i dusimy 1-1,5 godz. Na koniec sos zagęszczamy mąką. Podajemy np. z makaronem lub ziemniakami.