Sposób przygotowania:
Pstrąg z pikantnym masełkiem pieczony z warzywamiETAP 1:
Pstrągi sprawiamy, czyścimy dokładnie, robimy po 3-4 nacięcia z każdej strony. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny na wierzchu i w środku, przyprawiamy solą i przyprawą do ryb. Masło łączymy z papryką mieloną i pieprzem czosnkowym. Natkę pietruszki myjemy.
ETAP 2:
Pstrągi faszerujemy masłem z przyprawami oraz natką pietruszki (po pół pęczka na rybę). Masełko wkładamy także w nacięcia w rybie.
ETAP 3:
Warzywa myjemy. Ziemniaki obieramy. Ziemniaki i cukinię kroimy w słupki lub plasterki, paprykę w paseczki. Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy solą i oregano, skrapiamy oliwą.
ETAP 4:
Pstrągi owijamy folią aluminiową, układamy na blasze z warzywami.
Pieczemy w 200 st.C przez 25-30 minut.