www.chochla.com

www.chochla.com

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Polędwiczki wieprzowe po Staropolsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Układamy duszone warzywa z sosem na talerz a następnie na nie układamy po dwa zraziki, podajemy najlepiej z kaszą gryczana i warzywami.

Polędwiczki wieprzowe po Staropolsku

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe po Staropolsku

 

  • Poledwiczka wieprzowa 1kg
  • Marchew 300gram
  • Cebula 300 gram
  • ogórek kiszony 200 gram
  • Słonina 200 gram
  • Wino czerwone wytrawne 100 ml

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe po Staropolsku
Polędwiczki wieprzowe tniemy na plastry około 100 gram i następnie rozklepujemy dłonią, na tak przygotowany plaster kładziemy słupek z słoniny i zawijamy... przesmażamy na gorącym tłuszczu, po kilkadziesiąt sekund z każdej strony do zrumienienia. W następnym etapie dodajemy pocięte warzywa w żulienki i pół księżyce podsmażamy jeszcze chwile i zalewamy winem, dusząc pod przykryciem do odparowania i miękkości… Układamy duszone warzywa z sosem na talerz a następnie na nie układamy po dwa zraziki, podajemy najlepiej z kaszą gryczana i warzywami. Bastian Kolczyński