iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Polędwiczki z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna polędwiczka podana nawet z samym chlebem smakuje wybornie.

Polędwiczki z cebulką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Polędwiczki z cebulką

 

  • 1/2 kg polędwicy wieprzowej
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego lub kolorowego
  • 2 saszetki zielonej herbaty
  • gałązka świeżego majeranku
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 duże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku w chilli ze słoiczka

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z cebulką
Do 2 szklanek gorącej wody dodać saszetki z herbatą i po kilku minutach dodać sól, ziarna pieprzu oraz majeranek i do przestudzonej zalewy włożyć umyte i osuszone polędwiczki, odstawić wszystko na kilka godzin. Na patelni podgrzać olej i obsmażyć na złoty kolor osuszone mięso do podsmażonego mięsa dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek, podlać 1 łyżką zalewy i pod przykryciem dusić do zmięknięcia cebuli.
Podawać na gorącą z chlebem lub na zimno do chleba.
Polędwiczki z cebulką
Z wody, herbaty i przypraw zrobić zalewę
Polędwiczki z cebulką
Mięso w zalewie marynować kilka godzin
Polędwiczki z cebulką
Do podsmażonego miesa dodać pokrojoną cebulę