SUPERPRZEPIS

Polędwiczki ze śliwką w sosie cebulowym

  • dayzi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Polędwiczki ze śliwką w sosie cebulowym Więcej zdjęć (5)

Pyszne mięso do ziemniaków i surówki.

Składniki:

Polędwiczki ze śliwką w sosie cebulowym

 

  • 1 kg polędwicy wieprzowej
  • ok 2 łyż musztardy chrzanowej
  • ok 200 g śliwek susznych
  • 1/2 szkl mąki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, liść laurowy, tymianek, rozmaryn
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki ze śliwką w sosie cebulowym
Mięso płuczemy, kroimy na cienkie plasterki i lekko tłuczemy. Następnie każdy plasterek solimy, a następnie smarujemy cienko musztardą. Na mięsie układamy śliwkę i zwijamy jak roladkę, na koniec spinając wykałaczką. Każdą zwiniętą polędwiczkę oprószamy mąką i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przyrumienione roladki układamy w rondlu i zalewamy wodą. Cebulę obieramy, drobną szatkujemy i również przesmażamy. Cebulkę dodajemy do mięsa, dodajemy przyprawy i dusimy ok 30 min, aż mięsą będzie miękkie.
Pod koniec gotowania dodajemy do sosu zasmażkę, wykonaną z 1 łyż mąki przesmażonej na 1 łyż masła. Wszystko dokładnie mieszając. Na koniec możemy przyprawić nasz sos jeśli jest taka potrzeba.
Smacznego.
Polędwiczki ze śliwką w sosie cebulowym
Przyprawionę mięsko lekko rozklepujemy tłuczkiem.
Polędwiczki ze śliwką w sosie cebulowym
Każdy plasterek smarujemy muszatardą i układamy na nim śliwkę.
Polędwiczki ze śliwką w sosie cebulowym
Przesmażone roladki układamy w rondlu, dodajemy cebulę i przyprawy i wodę.
Polędwiczki ze śliwką w sosie cebulowym
Dusimy mięso do momentu, aż będzie miękkie.

Tagi:

śliwki cebula