WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Polenta o smaku cynamonowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polenta czyli kasza kukurydziana ugotowana na gęsto pokrojona w romby. U mnie w wersji na słodko z cynamonem i powidłami.

Polenta o smaku cynamonowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polenta o smaku cynamonowym

 

Sposób przygotowania:

Polenta o smaku cynamonowym

ETAP 1:

Do garnka z grubym dnem wlać wodę i zagotować. Lekko posolić. Kaszę kukurydziana odmierzyć i powoli wsypać na wrzątek mieszając przy tym aby nie zbila się w grudki. Kaszę gotować na małym ogniu kilkanaście minut. Pod koniec dodać cukier i cynamon i wymieszać.

Ugotowaną kaszę przełożyć do płaskiego naczynia i pozostawić do wystygnięcia. Zimną wyjąć na deskę lub talerz i pokroić w romby. Na każdym kawałku zrobić kleks z powideł.

Polenta o smaku cynamonowym
Polenta po ugotowaniu przełożona do płaskiego naczynia
Polenta o smaku cynamonowym
Cukier waniliowy i cynamon dodane do kaszy
Polenta o smaku cynamonowym
Kasza kukurydziana w trakcie gotowania na wodzie
Polenta o smaku cynamonowym
Kaszę wsypujemy powoli na osolony wrzątek.