Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurzy gulasz z polentą z kaszy manny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Trudno potrawę nazwać tak do końca gulaszem bo przecież to pierś z kurczaka i warzywa, a polenta to też nie polenta a kaszka manna na gęsto :). Ale pomysł się liczy i smaczne jest. Polecam.

Kurzy gulasz z polentą z kaszy manny

Składniki:

Kurzy gulasz z polentą z kaszy manny

 

  • Gulasz :
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1/4 czerwonej świeżej papryki
  • 1 duży pomidor
  • 1 marchewka
  • 1/2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 małe listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 8 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
  • 2,5 szklanki wody
  • Polenta z manny :
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 12 łyżeczek kaszy manny
  • 1 łyżeczka masła

 

Sposób przygotowania:

Kurzy gulasz z polentą z kaszy manny
Obrać marchew i cebulę. Cebulę drobno pokroić , a marchew utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Pomidora sparzyć , zdjąć skórkę , pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w pół paseczki. Pokroić umytą i osuszoną pierś z kurczaka w drobną kostkę. Rozgrzać olej i masło. Wrzucić pokrojoną drobno cebulę i smażyć aż zrobi się złota. Dołożyć mięso i smażyć na rumiano. Dodać warzywa i przyprawy. Zalać wodą i dusić 45 minut ( płyn powinien odparować o połowę ). Doprawić do smaku i jeśli trzeba lekko zagęścić odrobiną mąki. Wymieszać bulion z kaszą manną - wlać do małego garnuszka. Wrzucić masło. Postawić garnuszek na gazie i gotować mieszając cały czas aż kasza bardzo mocno zgęstnieje. Podawać wylewając ,, polentę " na talerz . Rozgarnąć środek i wlać tam porcję gulaszu. Posypać usiekaną natką pietruszki.