Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1072]

Pizza z szynką parmeńską i serem camembert

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pizza na cienkim cieście z szynką parmeńską, anchois, suszonymi pomidorami, serem camembert, mozzarellą i podsmażonymi pieczarkami.

Pizza z szynką parmeńską i serem camembert Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pizza z szynką parmeńską i serem camembert

 

  • 600 gram mąki na pizzę typu 00
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 360 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 kulki mozzarelli
  • 150 gram sera camembert
  • 100 gram szynki parmeńskiej
  • kilka kawałków suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 150 gram pieczarek
  • kilka kawałków anchois
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Pizza z szynką parmeńską i serem camembert
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru i 100 ml ciepłej wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę i rozczyn. Mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, dolewając stopniowo resztę ciepłej wody. Dzielimy ciasto na 3 części i formujemy z nich kule. Przykrywamy i zostawiamy na godzinę.

W międzyczasie przygotowujemy sos: blendujemy ponidory, dodajemy do nich czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię i oregano. Mieszamy.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na rozgrzanym oleju. Dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę i podsmażamy przez kilka minut.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki. Smarujemy sosem i wykładamy pieczarki z cebulą. Następnie układamy resztę składników: pokrojone na paseczki suszone pomidory, kawałki szynki parmeńskiej, anchois, mozzarellę oraz camembert.

Pieczemy pizzę przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Pizza z szynką parmeńską i serem camembert
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru i 100 ml ciepłej wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pizza z szynką parmeńską i serem camembert
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę i rozczyn.
Pizza z szynką parmeńską i serem camembert
Dzielimy ciasto na 3 części i formujemy z nich kule. Przykrywamy i zostawiamy na godzinę.
Pizza z szynką parmeńską i serem camembert
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki. Smarujemy sosem i wykładamy pieczarki z cebulą.
Pizza z szynką parmeńską i serem camembert
Następnie układamy resztę składników: pokrojone na paseczki suszone pomidory, kawałki szynki parmeńskiej, anchois, mozzarellę oraz camembert.