Sposób przygotowania:
Pizza z szynką parmeńską i serem camembert
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru i 100 ml ciepłej wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę i rozczyn. Mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, dolewając stopniowo resztę ciepłej wody. Dzielimy ciasto na 3 części i formujemy z nich kule. Przykrywamy i zostawiamy na godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy sos: blendujemy ponidory, dodajemy do nich czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię i oregano. Mieszamy.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na rozgrzanym oleju. Dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę i podsmażamy przez kilka minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki. Smarujemy sosem i wykładamy pieczarki z cebulą. Następnie układamy resztę składników: pokrojone na paseczki suszone pomidory, kawałki szynki parmeńskiej, anchois, mozzarellę oraz camembert.
Pieczemy pizzę przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę i rozczyn. Mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, dolewając stopniowo resztę ciepłej wody. Dzielimy ciasto na 3 części i formujemy z nich kule. Przykrywamy i zostawiamy na godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy sos: blendujemy ponidory, dodajemy do nich czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię i oregano. Mieszamy.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na rozgrzanym oleju. Dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę i podsmażamy przez kilka minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki. Smarujemy sosem i wykładamy pieczarki z cebulą. Następnie układamy resztę składników: pokrojone na paseczki suszone pomidory, kawałki szynki parmeńskiej, anchois, mozzarellę oraz camembert.
Pieczemy pizzę przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.