Sposób przygotowania:
Pizza z jarmużem, kozim serem i salami
Pokruszone drożdże wrzucamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Zalewamy 100 ml ciepłej wody i dokładnie mieszamy. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 15 minut.
W dużej misce mieszamy mąkę z solą i oliwą. Wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto dolewając stopniowo ciepłej wody. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Oczyszczony jarmuż kroimy i podsmażamy na rozgrzanym maśle.
Robimy sos: blendujemy pomidory z puszki, dodajemy do nich czosnek przeciśnięty przez praskę oraz zioła prowansalskie.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 kule i z każdej z nich formujemy pizzę. Smarujemy placki sosem i układamy na nich składniki: pomidory suszone pokrojone w paseczki, jarmuż, pieczarki pokrojone w plastry, kawałki mozzarelli i koziego sera, salami.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy przez około 12 minut.
W dużej misce mieszamy mąkę z solą i oliwą. Wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto dolewając stopniowo ciepłej wody. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Oczyszczony jarmuż kroimy i podsmażamy na rozgrzanym maśle.
Robimy sos: blendujemy pomidory z puszki, dodajemy do nich czosnek przeciśnięty przez praskę oraz zioła prowansalskie.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 kule i z każdej z nich formujemy pizzę. Smarujemy placki sosem i układamy na nich składniki: pomidory suszone pokrojone w paseczki, jarmuż, pieczarki pokrojone w plastry, kawałki mozzarelli i koziego sera, salami.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy przez około 12 minut.