Sposób przygotowania:
Pizza z szynką parmeńską i jarmużem
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól i 3 łyżki oliwy. Mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ciasto dolewając stopniowo wody. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy dwie pizze.
Oczyszczony i osuszony jarmuż podsmażamy na łyżce oliwy do momentu, aż liście zmiękną.
Robimy sos: mieszamy przecier pomidorowy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, bazylią i oregano. Smarujemy pizzę.
Układamy na pizzy jarmuż i kawałki szynki parmeńskiej. Układamy także pokrojony na kawałki ser lazur oraz mozarellę, oliwki i papryczki jalapeno.
Pieczemy pizzę przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy dwie pizze.
Oczyszczony i osuszony jarmuż podsmażamy na łyżce oliwy do momentu, aż liście zmiękną.
Robimy sos: mieszamy przecier pomidorowy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, bazylią i oregano. Smarujemy pizzę.
Układamy na pizzy jarmuż i kawałki szynki parmeńskiej. Układamy także pokrojony na kawałki ser lazur oraz mozarellę, oliwki i papryczki jalapeno.
Pieczemy pizzę przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni.