Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1620]

Półfrancuskie kwadraty ze śmietanką i truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zapraszam na bardzo pyszne półfrancuskie ciastka z bardzo lekkim śmietankowo - owocowym kremem. Zapewniam, że nikt im się nie oprze. Nie dość, że są pyszne to ładnie się prezentują. Polecam na podwieczorek. Upieczcie, a będziecie zachwyceni. Polecam.

Półfrancuskie kwadraty ze śmietanką i truskawkami

Składniki:

Półfrancuskie kwadraty ze śmietanką i truskawkami

Ciasto:

Krem śmietankowy:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • około 1 szklanka świeżych truskawek
  • 2 łyżki żelatyny
  • 50 ml gorącej wody

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cukier puder do oprószenia ciastek

Sposób przygotowania:

Półfrancuskie kwadraty ze śmietanką i truskawkami
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Następnie układamy ja blaszkach do pieczenia ( blaszek niczym nie wykładamy ) i pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone kwadraty dokładnie studzimy.

2. Krem śmietankowy: Truskawki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem ręcznym na gładki mus. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Do ubitej śmietanki dodajemy mus z truskawek i cukier do smaku, dokładnie ubijamy, następnie dodajemy płynną żelatynę i dokładnie ubijamy.

3. Przekładanie:Kwadraty ciasta przekładamy kremem i oprószamy obficie cukrem pudrem.

4. Podajemy i życzę smacznego.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tagi:

ciastka