Sposób przygotowania:
Półfrancuskie przekąski ze szpinakiem i serem feta
1. Z podanych składników należy zagnieść ciasto, następnie uformować kulę i włożyć do lodówki na co najmniej 60 minut do schłodzenia.
2. Szpinak należy rozmrozić i dokładnie odsączyć na gęstym sicie z wody. Czosnek obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojony czosnek i chwilę przesmażyć, uważając, żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucić rozmrożony szpinak i dusić do miękkości i odparowania płynu często mieszając, usmażony szpinak przełożyć do miski i wystudzić. Do wystudzonego szpinaku dodać ser feta, czubrycę i dokładnie wymieszać.
3. Ciasto podzielić na cztery części, następnie wałkować na posypanej mąką stolnicy. Z pierwszej części szklanką o większej średnicy wykrawać krążki, na każdy nakładać farsz i lekko marszcząc brzegi ciasta, formować taki jakby kwiatek. Z drugiej części ciasta również wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi, każdy nakłuwać widelcem. Pozostałe części ciasta pokroić w kwadraty, na każdy kwadrat nakładać farsz, część kwadratów złożyć na pół, zlepić brzegi i nakłuć widelcem. Pozostałej części kwadratów podnosić rogi do góry i zlepiając formować kopertki.
4. Tak przygotowane przekąski układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni przez około 30 - 35 minut do zrumienienia.
5. Półfrancuskie przekąski można podać gorące lub po wystudzeniu.
Smacznego.
2. Szpinak należy rozmrozić i dokładnie odsączyć na gęstym sicie z wody. Czosnek obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojony czosnek i chwilę przesmażyć, uważając, żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucić rozmrożony szpinak i dusić do miękkości i odparowania płynu często mieszając, usmażony szpinak przełożyć do miski i wystudzić. Do wystudzonego szpinaku dodać ser feta, czubrycę i dokładnie wymieszać.
3. Ciasto podzielić na cztery części, następnie wałkować na posypanej mąką stolnicy. Z pierwszej części szklanką o większej średnicy wykrawać krążki, na każdy nakładać farsz i lekko marszcząc brzegi ciasta, formować taki jakby kwiatek. Z drugiej części ciasta również wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi, każdy nakłuwać widelcem. Pozostałe części ciasta pokroić w kwadraty, na każdy kwadrat nakładać farsz, część kwadratów złożyć na pół, zlepić brzegi i nakłuć widelcem. Pozostałej części kwadratów podnosić rogi do góry i zlepiając formować kopertki.
4. Tak przygotowane przekąski układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni przez około 30 - 35 minut do zrumienienia.
5. Półfrancuskie przekąski można podać gorące lub po wystudzeniu.
Smacznego.