jagoda.jagoda

jagoda.jagoda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 41]

Półmisek ''Ireny''

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

dobra przystawka do obiadu

Półmisek ''Ireny''

Składniki:

Półmisek ''Ireny''

 

  • 5 łyżek ugotowanego na sypko ryżu
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki zielonego koperku
  • mały ogórek
  • sól, pieprz
  • 5 jajek
  • 5 dużych plasterków szynki,baleronu
  • 2-3 pomidory do przybrania.
  • liście sałaty.

Sposób przygotowania:

Półmisek ''Ireny''
Do ugotowanego na sypko ryżu dodać 2 i pół jajka ugotowanego na twardo i dość grubo posiekanego,pokrajany w słupki ogórek,posiekany koper,sól i pieprz do smaku oraz 3 łyżki majonezu.Wszystko wymieszać.Wyłożyć półmisek lisciami sałaty.Sałatkę ryżową ułożyć w wałek wzdłuż półmiska.Pozostałe 5 połówek jajek osolić,oprószyć pieprzem i każdą połówkę owinąć cienko ukrajanym plasterkiem wędliny.Układać w poprzek ryżu.Oblać sałatkę i zrobić na wędlinie pasek z majonezu,przybrać cząstkami pomidorów lub rzodkiewki.