Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Polski chleb wiejski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Duży, rodzinny i tani bochenek lekkiego chleba pszennego na zakwasie. Łatwy w wykonaniu, trzeba jedynie troszkę cierpliwości. Polecam!

Polski chleb wiejski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polski chleb wiejski

 

 

Sposób przygotowania:

Polski chleb wiejski
Do zakwasu pszennego (na mące pełnoziarnistej, dokarmiony przynajmniej 12h przed wyrabianiem ciasta) dolać wodę i dokładnie wymieszać. Do misy robota wsypać obie mąki. Wlać zakwas z wodą i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie wierzch ciasta posypać solą i ponownie zagnieść. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Ciasto przełożyć do dużej formy, oprószyć mąką i wyrównać. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce
Polski chleb wiejski
Do zakwasu pszennego (na mące pełnoziarnistej, dokarmiony przynajmniej 12h przed wyrabianiem ciasta) dolać wodę i dokładnie wymieszać.
Polski chleb wiejski
Do misy robota wsypać obie mąki. Wlać zakwas z wodą i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
Polski chleb wiejski
Po tym czasie wierzch ciasta posypać solą i ponownie zagnieść. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Polski chleb wiejski
Ciasto przełożyć do dużej formy, oprószyć mąką i wyrównać. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.

Tagi:

chleb