Sposób przygotowania:
Chleb wiejski z pieca
1.Drożdże rozkruszyć,namoczyć z poprzednim zaczynem,dolać 1/2 l wody i wszystko dobrze rozmieszać. 2.Kolejne 1/2 l wody podgrzać z mlekiem/serwatką i maślanką.Dodać zaczyn i połowę mąki-dokładnie wymieszać.Odstawić w ciepłe miejsce na 12 godz. 3.Po upływie tego czasu do naszego rozczynu dodać resztę mąki,kminek i sól.Wyrabiać długo ciasto,aż będzie "strzelało" i odchodziło od ręki.Z doświadczenia wiem ,że to minimum 40 min :) Ciasto zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykryte lnianą ściereczką. 4.Ciasto dzielimy na 2 części,wkładamy do wiklinowych okrągłych koszyków,zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 10 min.Posypujemy mąką,wykładamy z koszyczków na łopatę i przecieramy ręką zwilżoną wodą,tak,aby bochenki były wilgotne z góry. 5.Wkładamy do rozgrzanego pieca na półtorej godziny W piecu pieczemy chleb już bardzo rzadko i w większej ilości.Na codzień wkładamy ciasto do zwykłych blach(te składniki wystarczą na blachę standardową i 2l keksówkę) wysmarowanych olejem i pieczemy w piekarniku (180*C).Popękaną jeszcze ciepłą skórkę smarujemy masłem.