Sposób przygotowania:
Chrupiący chleb wiejski
1. Składniki na bigę, poolish i mieszaninę z zakwasem dobrze wymieszać w trzech osobnym miskach. Każdą przykryć folią aluminiową i odstawić w temperaturze pokojowej na około 10-12 godzin. 2. Ciasto właściwe: Drożdże rozpuścić w 20 g. wody, dodać do nich mąki, poolish i 230 g. wody. Całość wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego około 3-4 minutki. Przykryć folią aluminiową i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. 3. Po tym czasie do ciasta dodać bigę, mieszaninę z zakwasem, sól i pozostałą wodę. Wszystko wyrobić mikserem około 5 minut do uzyskania sprężystego, elastycznego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. 4. Wyrośnięte ciasto uformować w kulę, przełożyć do koszyczka oprószonego mąką i pozostawić na 1,5 godziny w temperaturze pokojowej. 5. Piekarnik rozgrzać do 240st.C razem z dużą, płaską blachą. Napuszony chlebek delikatnie przełożyć na blaszkę, a następnie naciąć ostrym nożem. Piec około 20 minut z parą wodną. Następnie obniżyć temperaturę do 200st.C, ponownie włożyć chleb do piekarnika i piec około 10 minut. Po tym czasie chleb wyjąć, podwyższyć temperaturę do 230st.C i podpiec jeszcze około 5 minut (dzięki temu skórka będzie bardzo chrupiąca.) Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia na kratce. Smacznego!