Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pomarańczowa babka 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Apetyczna babka pomarańczowa, idealna jako dodatek do porannej kawy.

Pomarańczowa babka 2 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pomarańczowa babka 2

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowa babka 2
Pomarańczę dokładnie szorujemy i płuczemy. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę. Z połowy pomarańczy wyciskamy sok. Jajka wbijamy do miski. Wsypujemy cukier. Ubijamy mikserem na puszystą masę. Następnie stopniowo wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem. Cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczoną, gorącą margarynę. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową oraz wyciśnięty sok. Delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę. Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Pomarańczowa babka 2
Pomarańczę dokładnie szorujemy i płuczemy. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę. Z połowy pomarańczy wyciskamy sok.
Pomarańczowa babka 2
Jajka wbijamy do miski. Wsypujemy cukier. Ubijamy mikserem na puszystą masę. Następnie stopniowo wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem. Cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczoną, gorącą margarynę. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową oraz wyciśnięty sok. Delikatnie mieszamy.
Pomarańczowa babka 2
Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę. Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka