Sposób przygotowania:
Babka cytrynowo - pomarańczowaETAP 1:
Masło w temp. pokojowej włożyć do miski i chwilę zmiksować. Wsypać cukier i ucierać do połączenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do osobnego naczynia a następnie dodać partiami do masy maślanej. Dolać mleko i zmiksować do połączenia. Dodać skórkę otartą z jednej cytryny wyparzonej lub wyszorowanej oraz zapach pomarańczowy.
Na koniec dodać pojedynczo jajka i miksować do połączenia składników. Ciasto przelać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej kaszą manną. Babkę piec ok. 40 minut w temp. 160 stopni do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Przestudzoną babkę przełożyć na talerz i polukrować. Sok z cytryny przelać do miseczki i dosypywać partiami cukier puder aż lukier zrobi się gęsty i biały. Lukrem polać babkę i wstawić do lodówki żeby zastygł. Jeżeli będzie wystarczająco gęsty to powinien zastygnąć także w temp. pokojowej.
SylaUla