WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Babka cytrynowo - pomarańczowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mocno wilgotna babka o smaku cytrynowo - pomarańczowym z dodatkiem skórki otartej z cytryny, polukrowana.

Babka cytrynowo - pomarańczowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka cytrynowo - pomarańczowa

Ciasto

  • 2 jajka
  • 7 płaskich łyżek masła roślinnego
  • 3/4szkl. cukru zwykłego
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1,25szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 łyżek mleka
  • skórka starta z jednej cytryny
  • zapach pomarańczowy do ciasta
  • ok. 1 łyżeczka margaryny
  • kasza manna

Lukier

  • sok z jednej małej cytryny
  • ok. 8 czubatych łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowo - pomarańczowa

ETAP 1:

Masło w temp. pokojowej włożyć do miski i chwilę zmiksować. Wsypać cukier i ucierać do połączenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do osobnego naczynia a następnie dodać partiami do masy maślanej. Dolać mleko i zmiksować do połączenia. Dodać skórkę otartą z jednej cytryny wyparzonej lub wyszorowanej oraz zapach pomarańczowy.

Na koniec dodać pojedynczo jajka i miksować do połączenia składników. Ciasto przelać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej kaszą manną. Babkę piec ok. 40 minut w temp. 160 stopni do tzw suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Przestudzoną babkę przełożyć na talerz i polukrować. Sok z cytryny przelać do miseczki i dosypywać partiami cukier puder aż lukier zrobi się gęsty i biały. Lukrem polać babkę i wstawić do lodówki żeby zastygł. Jeżeli będzie wystarczająco gęsty to powinien zastygnąć także w temp. pokojowej.

Babka cytrynowo - pomarańczowa
Babka cytrynowo - pomarańczowa pokrojona na kawałki
Babka cytrynowo - pomarańczowa
Babka cytrynowo - pomarańczowa po wyjęciu z formy
Babka cytrynowo - pomarańczowa
Babka cytrynowo - pomarańczowa po upieczeniu jeszcze w formie
Babka cytrynowo - pomarańczowa
Babka cytrynowo - pomarańczowa przed upieczeniem