Sposób przygotowania:
Pomarańczowa rozkosz - pyszny deser
Masło lub margarynę roztapiamy a następnie odstawiamy do przestudzenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno a następnie dodajemy cukier na 3 razy i ubijamy do czasu dokładnego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy sok z pomarańczy na przemian z mąką z proszkiem i przestudzoną margaryną. Wszystko mieszamy do czasu połączenia się składników.
Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C do czasu uzyskanie efektu suchego patyczka.Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Pomarańcze okrawamy ze skórki (razem z białą błonką)a następnie wykrawamy nożem sam miąsz tak by nie było białych błonek,z resztek po pomarańczach dokładnie wyciskamy sok.
Wykrojone cząstki pomarańczy i sok zagotowujemy w garnku z grubym dnem.Gotujemy wszystko około 5 min.następnie zdejmujemy z ognia ,dosypujemy galaretki i dokładnie mieszamy do czasu rozpuszczenia się galaretek. Odstawiamy do wystudzenia.
Ubijamy na sztywno schłodzoną śmietanę,dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy serek mascarponei czekoladę utartą na drobnej tarce.Wszystko dokładnie miksujemy.
Na wystudzony biszkopt wykładamy 1/3 masy serkowej następnie tężejącą galeretkę pomarańczową i pozostałą masę serkową.Całość możemy posypań startą czekoladą i ukekorować plastrami pomarańczy. Chłodzimy w lodówce przez 2-3 godz. Smacznego :)
Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C do czasu uzyskanie efektu suchego patyczka.Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Pomarańcze okrawamy ze skórki (razem z białą błonką)a następnie wykrawamy nożem sam miąsz tak by nie było białych błonek,z resztek po pomarańczach dokładnie wyciskamy sok.
Wykrojone cząstki pomarańczy i sok zagotowujemy w garnku z grubym dnem.Gotujemy wszystko około 5 min.następnie zdejmujemy z ognia ,dosypujemy galaretki i dokładnie mieszamy do czasu rozpuszczenia się galaretek. Odstawiamy do wystudzenia.
Ubijamy na sztywno schłodzoną śmietanę,dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy serek mascarponei czekoladę utartą na drobnej tarce.Wszystko dokładnie miksujemy.
Na wystudzony biszkopt wykładamy 1/3 masy serkowej następnie tężejącą galeretkę pomarańczową i pozostałą masę serkową.Całość możemy posypań startą czekoladą i ukekorować plastrami pomarańczy. Chłodzimy w lodówce przez 2-3 godz. Smacznego :)
jaNina
pysiek
oj tak :) uwierz mi nam było bardzo ciężko się mu oprzeć