pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Pomarańczowa rozkosz - pyszny deser

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sposób na stworzenie pysznego ciasta z białek, które zalegają nam w lodówce. Coś dla smakoszy pomarańczy i nie tylko!

Pomarańczowa rozkosz - pyszny deser

Składniki:

Pomarańczowa rozkosz - pyszny deser

 

  • 12,5 dkg masła lub margaryny
  • 8 białek
  • 10 dkg mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 15 dkg cukru
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na masę:
  • 1 szkl śmietany 30%
  • 40 dkg serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 dkg mlecznej czekolady

 

  • Na galaretkę pomarańczową:
  • 1,% kg pomarańczy
  • 2 galaretki pomarańczowe

Sposób przygotowania:

Pomarańczowa rozkosz - pyszny deser
Masło lub margarynę roztapiamy a następnie odstawiamy do przestudzenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno a następnie dodajemy cukier na 3 razy i ubijamy do czasu dokładnego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy sok z pomarańczy na przemian z mąką z proszkiem i przestudzoną margaryną. Wszystko mieszamy do czasu połączenia się składników.

Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C do czasu uzyskanie efektu suchego patyczka.Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.

Pomarańcze okrawamy ze skórki (razem z białą błonką)a następnie wykrawamy nożem sam miąsz tak by nie było białych błonek,z resztek po pomarańczach dokładnie wyciskamy sok.

Wykrojone cząstki pomarańczy i sok zagotowujemy w garnku z grubym dnem.Gotujemy wszystko około 5 min.następnie zdejmujemy z ognia ,dosypujemy galaretki i dokładnie mieszamy do czasu rozpuszczenia się galaretek. Odstawiamy do wystudzenia.

Ubijamy na sztywno schłodzoną śmietanę,dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy serek mascarponei czekoladę utartą na drobnej tarce.Wszystko dokładnie miksujemy.

Na wystudzony biszkopt wykładamy 1/3 masy serkowej następnie tężejącą galeretkę pomarańczową i pozostałą masę serkową.Całość możemy posypań startą czekoladą i ukekorować plastrami pomarańczy. Chłodzimy w lodówce przez 2-3 godz. Smacznego :)