Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1256]

Pomarańczowe ciastka z kleiku ryżowego z konfiturą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 170
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To przepyszne, mocno kruche i niesamowicie delikatne ciasteczka o smaku pomarańczowym, które poprawią humor dla dzieci i dla dorosłych. Już ich zapach niezwykle kusi, więc naprawdę ciężko poprzestać na kilku sztukach.

Pomarańczowe ciastka z kleiku ryżowego z konfiturą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pomarańczowe ciastka z kleiku ryżowego z konfiturą

18-19sztuk:

  • 100 g kleiku ryżowego (bez dodatków)
  • 125 g masła/margaryny
  • 60 g cukru (używam ksylitolu)
  • 1 jajko (duże)
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 3 łyżki świeżej skórki z pomarańczy
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe ciastka z kleiku ryżowego z konfiturą

Masa:

Pomarańczowe ciastka z kleiku ryżowego z konfiturą
Masę należy dokładnie połączyć najlepiej dłonią.

Masło lub margarynę z cukrem należy utrzeć do białości i nie przerywając mieszania - wbić jajko.

Następnie do masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć dłonią.

Formowanie:

Pomarańczowe ciastka z kleiku ryżowego z konfiturą
Najlepiej, aby nadzienie miało gęstą konsystencję.

Z powstałej masy należy uformować kuleczki wielkością przypominające orzech włoski.

W każdej kulce robić (za pomocą małego palca lub okrągłym końcem drewnianej łyżki) nieduże wgłębienie.

Na końcu otwory wypełnić odrobiną dżemu/konfitury.

Pieczenie:

Pomarańczowe ciastka z kleiku ryżowego z konfiturą
Ciasteczka nabiorą odpowiedniej konsystencji podczas stygnięcia.

Ciasteczka z niewielkimi odstępami ułożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
(Ciastka po upieczeniu będą bardzo delikatne, ale w trakcie stygnięcia odpowiednio stwardnieją i nabiorą kruchej konsystencji.)