Sposób przygotowania:
Pomarańczowe ciastka z kleiku ryżowego z konfiturąMasa:
Masło lub margarynę z cukrem należy utrzeć do białości i nie przerywając mieszania - wbić jajko.
Następnie do masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć dłonią.
Formowanie:
Z powstałej masy należy uformować kuleczki wielkością przypominające orzech włoski.
W każdej kulce robić (za pomocą małego palca lub okrągłym końcem drewnianej łyżki) nieduże wgłębienie.
Na końcu otwory wypełnić odrobiną dżemu/konfitury.
Pieczenie:
Ciasteczka z niewielkimi odstępami ułożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
(Ciastka po upieczeniu będą bardzo delikatne, ale w trakcie stygnięcia odpowiednio stwardnieją i nabiorą kruchej konsystencji.)
cherry
Di bloguje
cherry napisał(a):
SylaUla