Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pomarańczowe muffiny z dynią hokkaido

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Muffiny aromatyczne i bardzo smaczne.

Pomarańczowe muffiny z dynią hokkaido Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarańczowe muffiny z dynią hokkaido

 

  • 15 dag pure z dyni Hokkaido
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru kryształu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 20 dag mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mała pomarańcza
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe muffiny z dynią hokkaido
Dynię oczyścić z nasion, pokroić na kawałki, włożyć do garnka, wlać 2 łyżki wody, rozgotować, ostudzić. Masło rozpuścić, przestudzić. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć do białości. Dodać pure z dyni, sok z pomarańczy, zmiksować. Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i otartą skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Ciasto wyłożyć do przygotowanych foremek. Na wierzch ułożyć po kawałeczku oczyszczonej pomarańczy. Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut w temp 180 stopni. Upieczone babeczki oprószyć cukrem pudrem.
Pomarańczowe muffiny z dynią hokkaido
Żółtka z cukrem utrzeć a dynię rozgotować
Pomarańczowe muffiny z dynią hokkaido
Do masy jajecznej dodać mąkę i otartą skórkę z pomarańczy
Pomarańczowe muffiny z dynią hokkaido
Ciasto wymieszać dodając sztywno ubitą pianę z białek
Pomarańczowe muffiny z dynią hokkaido
Do przygotowanych foremek włożyć ciasto i po kawałku pomarańczy