Sposób przygotowania:
Pomarańczowe ptysie z kruszonkąETAP 1:

Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać zagniatając jak kruche ciasto. Rozwałkować jak najcieniej i wyciąć kółeczka o średnicy około 4 cm. Krążki schłodzić w lodówce.
ETAP 2:

Masło z mlekiem, solą podgrzewać w garnku i zagotować. Jednym ruchem wsypać mąkę i mieszać dość energicznie, aż wszystko się połączy.
Mieszać dopóki masa nie zacznie odklejać się od brzegów. Zestawić z ognia i przestudzić.
Jeszcze ciepłą masę ucierać mikserem dodając po jednym jajku. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na papier do pieczenia płaskie rozetki o średnicy około 4 cm zachowując spore odstępy.
ETAP 3:

Na wierzch przykleić schłodzone krążki wycięte z ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, po 15 minutach zmniejszyć na 160*C i piec jeszcze przez 20 min.
Ostudzić uchylając piekarnik.
ETAP 4:

Galaretkę rozpuścić w wodzie. Z pomarańczy wycisnąć sok i przelać do garnka, odlewając część do rozprowadzenia proszku budyniowego.
Ugotować gęsty budyń, zdjąć z ognia i dobrze wymieszać z rozpuszczoną galaretką. Odstawić do wystudzenia, kontrolując gęstość.
ETAP 5:

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić razem z serkiem mascarpone, a następnie zmiksować z budyniem.
Przełożyć krem do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i napełniać przekrojone ptysie. Smacznego :)
gosiapiotrek23
Mniam1
gosiapiotrek23 napisał(a):