SUPERPRZEPIS

Pomarańczowe ptysie z kruszonką

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pomarańczowe ptysie z kruszonką Więcej zdjęć (3)

Ptysie pieczone z kruchym ciastem na wierzchu, które równomiernie przykrywa wierzch tworząc chrupiącą i słodką kruszonkę. Wypełnione kremem na bazie serka mascarpone o intensywnym smaku pomarańczy.

Składniki:

Pomarańczowe ptysie z kruszonką

CIASTO NA PTYSIE:

KRUSZONKA:

KREM POMARAŃCZOWY:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe ptysie z kruszonką

ETAP 1:

Pomarańczowe ptysie z kruszonką
Kruche ciasto rozwałkować i wyciąć kółka.

Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać zagniatając jak kruche ciasto. Rozwałkować jak najcieniej i wyciąć kółeczka o średnicy około 4 cm. Krążki schłodzić w lodówce.

ETAP 2:

Pomarańczowe ptysie z kruszonką
Na papier do pieczenia wycisnąć kółeczka z ciasta parzonego.

Masło z mlekiem, solą podgrzewać w garnku i zagotować. Jednym ruchem wsypać mąkę i mieszać dość energicznie, aż wszystko się połączy.

Mieszać dopóki masa nie zacznie odklejać się od brzegów. Zestawić z ognia i przestudzić.

Jeszcze ciepłą masę ucierać mikserem dodając po jednym jajku. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na papier do pieczenia płaskie rozetki o średnicy około 4 cm zachowując spore odstępy.

ETAP 3:

Pomarańczowe ptysie z kruszonką
Krążki kruchego ciasta przykleić na cieście parzonym.

Na wierzch przykleić schłodzone krążki wycięte z ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, po 15 minutach zmniejszyć na 160*C i piec jeszcze przez 20 min.

Ostudzić uchylając piekarnik.

ETAP 4:

Pomarańczowe ptysie z kruszonką
Galaretkę wlać do ugotowanego budyniu.

Galaretkę rozpuścić w wodzie. Z pomarańczy wycisnąć sok i przelać do garnka, odlewając część do rozprowadzenia proszku budyniowego.

Ugotować gęsty budyń, zdjąć z ognia i dobrze wymieszać z rozpuszczoną galaretką. Odstawić do wystudzenia, kontrolując gęstość.

ETAP 5:

Pomarańczowe ptysie z kruszonką
Wystudzony budyń zmiksować razem z wystudzonym budyniem.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić razem z serkiem mascarpone, a następnie zmiksować z budyniem.

Przełożyć krem do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i napełniać przekrojone ptysie. Smacznego :)

Tagi:

ptysie ciastka