Sposób przygotowania:
Aksamitny sernik z czekoladą
Ciastka pokruszyłam w malakserze, dodałam miękkie masło i kakao, zmiksowałam do uzyskania kruszonki. Formę (u mnie tortownica 22 cm) wyłożyłam papierem. Wysypałam kruszonkę i szklanką dokładnie ugniotłam ją po całym dnie formy.
Formę wstawiłam do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
W międzyczasie nagrzałam piekarnik do 180st C, do piekarnika wstawiłam naczynie z gorącą woda.
Masa serowa: twaróg przetarłam przez sito. Twaróg, śmietankę, jajka, cukier, budyń, sok i skórkę limonki zmiksowałam razem na gładką masę, wsypałam czekoladowe kropelki i wymieszałam.
Masę serową przelałam na schłodzony spód ciasteczkowy. Tortownice wstawiłam do piekarnika, piekłam 10 minut, następnie zmniejszyłam temperaturę do 130st i piekłam jeszcze ok 45 minut, aż środek był ścięty.
Przygotowałam polewę: śmietanę wymieszałam z cukrem, wylałam na sernik, piekłam 10 minut. Po upieczeniu piekarnik wyłączyłam, uchyliłam lekko drzwi piekarnika i pozostawiłam sernik na godzinę.
Następnie sernik wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posypałam wiórkami czekoladowymi.
Smacznego!
Formę wstawiłam do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
W międzyczasie nagrzałam piekarnik do 180st C, do piekarnika wstawiłam naczynie z gorącą woda.
Masa serowa: twaróg przetarłam przez sito. Twaróg, śmietankę, jajka, cukier, budyń, sok i skórkę limonki zmiksowałam razem na gładką masę, wsypałam czekoladowe kropelki i wymieszałam.
Masę serową przelałam na schłodzony spód ciasteczkowy. Tortownice wstawiłam do piekarnika, piekłam 10 minut, następnie zmniejszyłam temperaturę do 130st i piekłam jeszcze ok 45 minut, aż środek był ścięty.
Przygotowałam polewę: śmietanę wymieszałam z cukrem, wylałam na sernik, piekłam 10 minut. Po upieczeniu piekarnik wyłączyłam, uchyliłam lekko drzwi piekarnika i pozostawiłam sernik na godzinę.
Następnie sernik wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posypałam wiórkami czekoladowymi.
Smacznego!
Beatris
mariwanna
dziękuję:) i zachęcam do upieczenia