haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 340]

Pomarańczowo-cytrynowe faworki na kefirze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Faworki o pomarańczowo-cytrynowym smaku dzięki dodatkom takim, jak kefir i kremówka są jedwabiste w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Połączenie tradycyjnego smaku faworków z cytrusowa nutą sprawiają, że faworki na długo pozostaną w pamięci.

Pomarańczowo-cytrynowe faworki na kefirze Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pomarańczowo-cytrynowe faworki na kefirze

 

  • 30 g niesolonego masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 1/2 szklanki kremówki 30%
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • (jeśli ciasto będzie zbyt lepkie można dodać jeszcze pół szklanki)
  • plus maka do rozwałkowana ciasta.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder ze skórka pomarańczową (lub może być zwykły)
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Pomarańczowo-cytrynowe faworki na kefirze
1. Masło rozpuściłam i odstawiłam do wystudzenia.

2. Żółtka zmiksowałam z cukrem pudrem na jasną masę, po czym dalej miksując dodałam sok z pomarańczy, skórkę z cytryny, kefir, kremówkę i ocet. 

3. Mąkę przesiałam przez sito i zmieszałam z proszkiem.

4. Do maki dodałam płynna masę i rozpuszczone masło i wyrobiłam ręką aż do połączenia się składników. 

5. Używając tłuczka wybijałam ciasto przez 2-3 minuty (w ten sposób ciasto się napowietrza i jest bardziej delikatne), zawinęłam w folię i odłożyłam do lodówki na pół godziny.

6. Po tym czasie ciasto podzieliłam na 3 porcje i każdą z nich rozwałkowałam, wycięłam rożnej wielkości serca i smażyłam w gorącym oleju z obu stron na zloty kolor.

7. Gotowe odsączyłam na kratce z ręcznikiem papierowym i posypałam cukrem pudrem ze skórką pomarańczy.

Miłego walentynkowania! ;)
Pomarańczowo-cytrynowe faworki na kefirze
Najpierw przygotowujemy składniki i rozpuszczamy masło.
Pomarańczowo-cytrynowe faworki na kefirze
Żółtka ubijamy z cukrem i dodajemy do nich sok z pomarańczy i starta skórkę z cytryny.
Pomarańczowo-cytrynowe faworki na kefirze
Płynna mieszankę wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto.
Pomarańczowo-cytrynowe faworki na kefirze
Ciasto ubijamy tłuczkiem, żeby je napowietrzyć.
Pomarańczowo-cytrynowe faworki na kefirze
W rozwałkowanym cieście wykrawamy serca.
Pomarańczowo-cytrynowe faworki na kefirze
Smażymy z obu stron w gorącym oleju.