Sposób przygotowania:
Pomarańczowo-cytrynowe faworki na kefirze
1. Masło rozpuściłam i odstawiłam do wystudzenia.
2. Żółtka zmiksowałam z cukrem pudrem na jasną masę, po czym dalej miksując dodałam sok z pomarańczy, skórkę z cytryny, kefir, kremówkę i ocet.
3. Mąkę przesiałam przez sito i zmieszałam z proszkiem.
4. Do maki dodałam płynna masę i rozpuszczone masło i wyrobiłam ręką aż do połączenia się składników.
5. Używając tłuczka wybijałam ciasto przez 2-3 minuty (w ten sposób ciasto się napowietrza i jest bardziej delikatne), zawinęłam w folię i odłożyłam do lodówki na pół godziny.
6. Po tym czasie ciasto podzieliłam na 3 porcje i każdą z nich rozwałkowałam, wycięłam rożnej wielkości serca i smażyłam w gorącym oleju z obu stron na zloty kolor.
7. Gotowe odsączyłam na kratce z ręcznikiem papierowym i posypałam cukrem pudrem ze skórką pomarańczy.
Miłego walentynkowania! ;)
2. Żółtka zmiksowałam z cukrem pudrem na jasną masę, po czym dalej miksując dodałam sok z pomarańczy, skórkę z cytryny, kefir, kremówkę i ocet.
3. Mąkę przesiałam przez sito i zmieszałam z proszkiem.
4. Do maki dodałam płynna masę i rozpuszczone masło i wyrobiłam ręką aż do połączenia się składników.
5. Używając tłuczka wybijałam ciasto przez 2-3 minuty (w ten sposób ciasto się napowietrza i jest bardziej delikatne), zawinęłam w folię i odłożyłam do lodówki na pół godziny.
6. Po tym czasie ciasto podzieliłam na 3 porcje i każdą z nich rozwałkowałam, wycięłam rożnej wielkości serca i smażyłam w gorącym oleju z obu stron na zloty kolor.
7. Gotowe odsączyłam na kratce z ręcznikiem papierowym i posypałam cukrem pudrem ze skórką pomarańczy.
Miłego walentynkowania! ;)