2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Pomarańczowy puszek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Lekkie puszyste ciasto biszkoptowe z aksamitnym rozpływającym się w ustach kremem z nutą pomarańczy.

Pomarańczowy puszek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarańczowy puszek

 

  • Blaszka o wym 24/28 cm

 

 

  • Krem:
  • 850 ml mleka 3,2%
  • 250 g masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 400 ml musu lub dżemu pomarańczowego

 

  • Poncz:
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki rumu lub wódki

 

  • Polewa czekoladowa do dekoracji
  • złoty krokant

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy puszek
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,pod koniec wsypujemy cukier i miksujemy aż masa stanie się lśniąca. Po chwili dodajemy żółtka,delikatnie mieszamy,zmniejszamy obroty miksera do minimum i wsypujemy po łyżce wymieszanej mąki z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, na przemian wlewamy rozpuszczone chłodne masło oraz skórkę startą z pomarańczy. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej pergaminem.Pieczemy około 35 minut w temp 160*c Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na połowę dwa razy-najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej przed przełożeniem ciasta. Masa: W szklance mleka rozrabiamy budynie z mąką pszenną tak aby nie było grudek,resztę zagotowujemy z cukrami,gotujemy budyń.Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu oraz sok z cytryny.Miksujemy na puszysty krem. Składniki ponczu łączymy ze sobą. Przełożenie: Pierwszy płat biszkopta nasączamy ponczem smarujemy musem pomarańczowym oraz połową kremu przykrywamy biszkoptem i czynność powtarzamy,przykrywamy znów biszkoptem polewamy polewą czekoladową i dekorujemy.Zostawiamy ciasto na całą noc w lodówce aby stężało. Życzę smacznego!
Pomarańczowy puszek
robimy biszkopt białka ubijamy na sztywno
Pomarańczowy puszek
gotowe ciasto wylewamy do foremki pieczemy
Pomarańczowy puszek
gotujemy budyń na krem ucieramy z miękkim masłem
Pomarańczowy puszek
przekładamy ciasto dekorujemy polewą posypujemy złotym krokantem

Tagi:

biszkopt