Sposób przygotowania:
Pomidorki koktajlowe na zimę
Pomidorki myjemy i odsączamy z wody. Tak przygotowane przekładamy do przygotowanych słoiczków. Wypełniamy słoiki do połowy. Cebulę obieramy i kroimy w grube plasterki. Po plasterku wkładamy do każdego ze słoików. Do każdego także wkładamy po 1 ząbku czosnku. Słoiki dopełniamy do pełna pomidorkami. Przygotowujemy zalewę. Zalewa: •1 płaska łyżeczka gorczycy Wodę wlewamy do garnka. Dodajemy do niej pozostałe składniki zalewy: cukier, ocet, przyprawy. Całość zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy przygotowane pomidorki. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut według sprawdzonego sposobu. Pasteryzujemy na małym ogniu, by pomidorki nie popękały bardzo. Po wyjęciu studzimy. Zimne słoiczki przechowujemy w chłodnym i zaciemnionym miejscu.