migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pomidorki koktajlowe w galarecie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pomidorki koktajlowe obrodziły u mnie w tym roku. jemy na bieżąco ale jest ich tak dużo. Postanowiłam zamknąć troche w słoiczku na potem i zrobiłam pomidorki w galaretce.

Pomidorki koktajlowe w galarecie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pomidorki koktajlowe w galarecie

do słoika

zalewa

  • 1 l wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki octu
  • 4 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

Pomidorki koktajlowe w galarecie
Pomidorki dokładnie umyć i osączyć, ułożyć w słoiczkach.

Do każdego słoiczka dodać listek laurowy oraz kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Przygotować zalewę.

Do garnka wlać wodę. Dodać cukier, sól i ocet, zagotować. Zestawić z ognia i dodac żelatynę, mieszać aż się rozpuści.

Gorącą zalewą zalać pomidorki. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego ścereczka lub gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika.

Pasteryzować 5 minut od zagotowania. Po wystudzeniu odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki aby galaretka stężała.

Z tej ilości pomidorków wyszły mi 4 słoiczki o pojemności 0,5 l.
Pomidorki koktajlowe w galarecie
Pomidorki dokładnie umyć i osączyć, ułożyć w słoiczkach. Do każdego słoiczka dodać listek laurowy oraz kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
Pomidorki koktajlowe w galarecie
Gorącą zalewą zalać pomidorki. Słoiki dobrze zakręcić.