ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Pomidorowa na kości z nutą ziół i czosnk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pomidorowa na kościach z nutą ziół i czosnku z makaronem nitki

Pomidorowa na kości z nutą ziół i czosnk Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowa na kości z nutą ziół i czosnk

 

  • ok 40 dag kości wieprzowych (ze schabu)
  • przecier pomidorowy ziołowo-czosnkowy 230g Łowicz
  • marchewka
  • 6 ząbków czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 200 g makaronu nitki

Sposób przygotowania:

Pomidorowa na kości z nutą ziół i czosnk
Kości zalewam 2 litramy wody i gotuję przez godzinę na wolnym ogniu. Obieram z kości mięso i wrzucam do zupy razem z obrana marchewką pokrojoną w słupki i obranym czosnkiem. Gotuję przez 20 - 30 minut po czym dodaję słoiczek przecieru. Gotuję aby się rozpuścił i przyprawiam solą i pieprzem, wrzucam kilka gałązek pietruszki zielonej. Wylączam palnik ale zostawiam na ciepłej płycie. Gotuję lekko pokruszony makaron nitki w lekko osolonej wodzie, odcedzam i przelewam zimna wodą. Podaje makaron z posiekaną natką pietruszki i zalewam gorącą pomidorową.
Pomidorowa na kości z nutą ziół i czosnk
Kości wieprzowe odciete ze skachu gotuje przez minimum godzine
Pomidorowa na kości z nutą ziół i czosnk
Po dodaniu merchewki i czosnku dodaje słoiczek przecieru
Pomidorowa na kości z nutą ziół i czosnk
Makaron nitki lekko krusze i gotuje w osolonej wodzie
Pomidorowa na kości z nutą ziół i czosnk
Do podgotowanej zupy dodaje przyprawy i natke pietruszki