ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Szybka zupa pomidorowa na maśle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ta zupa jest bardzo smaczna, szybka. Tylko świeże pomidory, masło, cebulka i czosnek. Jest doskonała do picia lub z makaronem czy też ryżem.

Szybka zupa pomidorowa na maśle Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szybka zupa pomidorowa na maśle

 

  • pomidory 2 kg mocno dojrzałe,
  • masło 100 gram,
  • cebula 1 sztuka mniejsza,
  • ząbki czosnku 4 sztuki,
  • woda 3 szklanki,
  • sól 2 łyżki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • oregano 1 łyżeczka,
  • koperek 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Szybka zupa pomidorowa na maśle
Bardzo dojrzałe, miękkie pomidory sparzyć w misce gorącą wodą, przelać zimną, odkroić brzydkie kawałeczki, wsypać do dzbanka blendera i zmiksować, u mnie na 3 razy.

W garnku na maśle zeszklić cebulę drobno pokrojoną posypaną cukrem, ząbki czosnku na złoty kolor.

Do cebuli wlać pomidory (można zamiast pomidorów wlać 2 litry soku pomidorowego), dolać wodę i gotować z 10 minut.

Do smaku wsypać sól, pieprz czarny mielony, oregano, posiekany koperek, podawać samą do picia lub z makaronem, ryżem.
Szybka zupa pomidorowa na maśle
Pomidory muszą być macno dojrzałe, miękkie.
Szybka zupa pomidorowa na maśle
Cukier nadaje lepszego smaku zeszklonej cebuli.
Szybka zupa pomidorowa na maśle
Można wlać sok pomidorowy zamiast świeżych pomidorów.