WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 627]

Zupa pomidorowa na wieprzowinie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna zupa pomidorowa ugotowana na porcjach mięsa wieprzowego, zabielana śmietaną, podana z makaronem.

Zupa pomidorowa na wieprzowinie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pomidorowa na wieprzowinie

 

  • ok. 700-800g mięsa wieprzowego (schab lub chuda szynka)
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 0,5 cebuli
  • listek laurowy
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • pieprz czarny mielony i ziołowy
  • majeranek
  • sól
  • 1 kostka rosołowa
  • natka pietruszki
  • 500ml przecieru pomidorowego w kartoniku
  • śmietanka 30%

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa na wieprzowinie

ETAP 1:

Mięso umyć i podzielić na mniejsze części. Włożyć do garnka. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, umyć i dodać do mięsa. Pora umyć pokroić na mniejsze kawałki i dodać do garnka. Cebulę obrać i dodać do reszty składników. Wlać wody tyle żeby zakryła wszystkie składniki. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Wsypać trochę pieprzu ziołowego i czarnego. Ustawić na gazie i zagotować.

Gdy zupa będzie się gotować dodać kostkę rosołową. Gotować ok. godziny a następnie wyjąć mięso i marchewkę a resztę zupy przecedzić. Dodać przecier pomidorowy. Gotować kilkanaście minut.

Dodać roztarty majeranek, sól i posiekaną natkę pietruszki. Na koniec dolać śmietankę (ilość według uznania).

Gotować jeszcze kilkanaście minut. Podawać z makaronem lub ryżem.

Pomidorowa na wieprzowinie
Zupa pomidorowa po dodaniu słodkiej śmietanki
Pomidorowa na wieprzowinie
Zupa pomidorowa po dodaniu majeranku i natki pietruszki
Pomidorowa na wieprzowinie
Zupa pomidorowa po przecedzeniu i dodaniu przecieru
Pomidorowa na wieprzowinie
Wszystkie składniki na zupę pomidorową przed zagotowaniem