katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1584]

Kapuśniak z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Oczywiście najlepszy kapuśniak jest na wędzonce czy też żeberkach ale mój też był bardzo smaczne pomimo ich braku.

Kapuśniak z ziemniakami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kapuśniak z ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z ziemniakami
Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni albo w rondlu dodajemy odciśniętą kapustę i podlewamy trochę wodą. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, płuczemy i zalewamy wodą. Stawiamy do gotowania. Dodajemy też umyte grzyby.

Gdy ziemniaki zaczną mięknąć dodajemy do nich podduszoną kapustę. Wędlinę kroimy w plasterki, marchew ścieramy na dużych oczkach tarki i dodajemy do zupy.

Doprawiamy do smaku i razem jeszcze gotujemy.
Kapuśniak z ziemniakami
Kapustę odciskamy i można pokroić przekładamy do rondla podlewamy wodą i dusimy.
Kapuśniak z ziemniakami
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę, zalewamy woda i stawiamy do gotowania.
Kapuśniak z ziemniakami
Suszone grzyby płuczemy i dodajemy do ziemniaków.
Kapuśniak z ziemniakami
Wędlinę kroimy w plasterki i dodajemy do zupy.
Kapuśniak z ziemniakami
Marchew obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Kapuśniak z ziemniakami
Gotowa zupę nalewamy na talerze.