Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa z zacierkami
Porcję rosołową kurczaka myjemy, osuszamy, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie, listki laurowe, pieprz w ziarnach, gotujemy 1-1,5 godziny, co jakiś czas zdejmując męty.
Dodajemy sól. Następnie wyjmujemy mięso i włoszczyznę, bulion przecedzamy przez sito.
Do bulionu dodajemy marchew z bulionu pokrojoną w kostkę oraz drobne kawałki mięsa z kurczaka, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy ok.15 minut. Zupę doprawiamy solą, pieprzem mielonym, posiekaną bazylią.
W czasie gotowania bulionu robimy zacierki: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko i sól, zagniatamy ciasto, ścieramy je na tarce o grubych oczkach i zostawiamy do wyschnięcia na deseczce posypanej mąką.
Zacierki dodajemy do zupy, gotujemy razem 10 minut.
Na koniec dodajemy śmietanę, uprzednio ją hartując - mieszając z niedużą ilością zupy.
Próbujemy zupę, ewentualnie dodajemy przypraw.
Gotowe!
Dodajemy sól. Następnie wyjmujemy mięso i włoszczyznę, bulion przecedzamy przez sito.
Do bulionu dodajemy marchew z bulionu pokrojoną w kostkę oraz drobne kawałki mięsa z kurczaka, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy ok.15 minut. Zupę doprawiamy solą, pieprzem mielonym, posiekaną bazylią.
W czasie gotowania bulionu robimy zacierki: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko i sól, zagniatamy ciasto, ścieramy je na tarce o grubych oczkach i zostawiamy do wyschnięcia na deseczce posypanej mąką.
Zacierki dodajemy do zupy, gotujemy razem 10 minut.
Na koniec dodajemy śmietanę, uprzednio ją hartując - mieszając z niedużą ilością zupy.
Próbujemy zupę, ewentualnie dodajemy przypraw.
Gotowe!