Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Zupa pomidorowa z zacierkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja ulubiona zupa - pomidorowa- szczególnie smakuje mi z makaronem, a najlepiej -z domowymi zacierkami. Taka właśnie zupa kojarzy mi się z dzieciństwem i taką szczególnie polecam.

Zupa pomidorowa z zacierkami

Składniki:

Zupa pomidorowa z zacierkami

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z zacierkami
Porcję rosołową kurczaka myjemy, osuszamy, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie, listki laurowe, pieprz w ziarnach, gotujemy 1-1,5 godziny, co jakiś czas zdejmując męty.

Dodajemy sól. Następnie wyjmujemy mięso i włoszczyznę, bulion przecedzamy przez sito.

Do bulionu dodajemy marchew z bulionu pokrojoną w kostkę oraz drobne kawałki mięsa z kurczaka, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy ok.15 minut. Zupę doprawiamy solą, pieprzem mielonym, posiekaną bazylią.

W czasie gotowania bulionu robimy zacierki: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko i sól, zagniatamy ciasto, ścieramy je na tarce o grubych oczkach i zostawiamy do wyschnięcia na deseczce posypanej mąką.

Zacierki dodajemy do zupy, gotujemy razem 10 minut.

Na koniec dodajemy śmietanę, uprzednio ją hartując - mieszając z niedużą ilością zupy.

Próbujemy zupę, ewentualnie dodajemy przypraw.

Gotowe!