EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Tradycyjna zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjna zupa polskiej kuchni podawana z jajkiem i ziemniakami to obowiązkowa pozycja do przygotowania w sezonie wiosenno-letnim. Smak zupy szczawiowej to wspomnienie dzieciństwa, pobytu na wsi, wspólnego zrywania szczawiu i pierwszych kulinarnych

Tradycyjna zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami

Składniki:

Tradycyjna zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjna zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami

ETAP 1:

1. Marchew, cebulę i ziemniaki obrać, następnie marchew pokroić w półplasterki, ziemniaki na grubsze kawałki, a cebulę drobno posiekać.

ETAP 2:

2. Szczaw dokładnie umyć, osuszyć i drobno poszatkować.

ETAP 3:

3. Jajka ugotować na twardo, a koper drobno posiekać.

ETAP 4:

4. Cebulę i marchew przełożyć do garnka i lekko podsmażyć na maśle, następnie zalać bulionem drobiowym i gotować około 3 minuty. Dodać ziemniaki i gotować do momentu aż warzywa będą al dente.

Po tym czasie dodać szczaw i gotować jeszcze 3 minuty. Na samym końcu zupę zagęścić rozrobioną mąką wymieszaną z wodą i śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać posiekany koper, całość dokładnie wymieszać i zagotować.

ETAP 5:

5. Zupę podawać z ugotowanym na twardo jajkiem pokrojonym w ćwiartki.