Sposób przygotowania:
Tradycyjna zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakamiETAP 1:
1. Marchew, cebulę i ziemniaki obrać, następnie marchew pokroić w półplasterki, ziemniaki na grubsze kawałki, a cebulę drobno posiekać.
ETAP 2:
2. Szczaw dokładnie umyć, osuszyć i drobno poszatkować.
ETAP 3:
3. Jajka ugotować na twardo, a koper drobno posiekać.
ETAP 4:
4. Cebulę i marchew przełożyć do garnka i lekko podsmażyć na maśle, następnie zalać bulionem drobiowym i gotować około 3 minuty. Dodać ziemniaki i gotować do momentu aż warzywa będą al dente.
Po tym czasie dodać szczaw i gotować jeszcze 3 minuty. Na samym końcu zupę zagęścić rozrobioną mąką wymieszaną z wodą i śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać posiekany koper, całość dokładnie wymieszać i zagotować.
ETAP 5:
5. Zupę podawać z ugotowanym na twardo jajkiem pokrojonym w ćwiartki.