Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 943]

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chyba każdy zna tą zieloną, lekko kwaskowatą i... pyszną zupę. W sezonie gotuję ją ze świeżego szczawiu, a poza - z gotowego ze słoiczków, którego zawsze mam ogromny zapas.

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

Składniki:

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

 

  • mięso na wywar
  • około 200 g świeżego szczawiu
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 marchewka (duża)
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2-3 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu
Najpierw należy ugotować wywar mięsny - z solą, listkami laurowymi oraz zielem angielskim.

Następnie do wywaru dodać wcześniej pokrojone warzywa i całość gotować, aż będą one miękkie.

Szczaw porządnie umyć, drobno posiekać i wrzucić do zupy - mniej więcej 10 minut przed końcem jej gotowania się.

Gotową zupę doprawić do smaku i podawać z pokrojonymi jajkami oraz śmietaną.