jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Zupa pomidorowa z makaronem kokardki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taka zupa na wywarze mięsnym, drobiowym lub wieprzowym to dobra baza do pomidorowej zagęszczonej śmietaną.

Zupa pomidorowa z makaronem kokardki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa pomidorowa z makaronem kokardki

 

  • makaron kokardki 150 g
  • Woda 2 litry
  • kości wieprzowe 100 g
  • skrzydełko z indyka lub kurczaka 1-2 szt.
  • porcja rosołowa 1 szt.
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana 2 łyżki
  • mąka 1 łyżka
  • marchewka 1 szt.
  • liść laurowy 1-2 szt.
  • pietruszka 1 szt.
  • ziele angielskie 3 szt.
  • natka pietruszki 1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z makaronem kokardki
Kości i porcję rosołową ,skrzydełko opłukać i zalać wodą , obgotować i odlać wodę . Wypłukać ponownie i wlać nową wodę, gotować na wolnym ogniu. Dołożyć marchewkę i pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie, posolić. Na ugotowany wywar czyli rosół wlać przecier pomidorowy, zagotować i zagęścić śmietana wymieszaną z mąką .

Makaron ugotować w posolonej lekko wodzie do miękkości, odcedzić na durszlaku i pozostawić aby ociekł. Na talerze nakładać makaron i zalać wywarem pomidorowym, posypać natką pietruszki.

Smacznego
Zupa pomidorowa z makaronem kokardki
Kości i porcję rosołowe lub skrzydełka opłukać
Zupa pomidorowa z makaronem kokardki
Zalać wodą i obgotować około 3 minuty na małym ogniu.
Zupa pomidorowa z makaronem kokardki
Wodę wylać i opłukać dokładnie,zalać ponownie wodą, dodać jarzyny i gotować na małym ogniu
Zupa pomidorowa z makaronem kokardki
Makaron kokardkiwrzuciac na wrzątek i ugotować
Zupa pomidorowa z makaronem kokardki
Ugotowany rosół przyprawić do smaku pieprzem i solą , dodać przecier pomidorowy i zagęścić śmietaną