WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Zupa pomidorowa z polnymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna zupa pomidorowa na porcji rosołowej, ale z dodatkiem polnych pomidorów. Jest lekko kwaskowa. Zabielilam ja śmietaną i podałam z makaronem.

Zupa pomidorowa z polnymi pomidorami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa pomidorowa z polnymi pomidorami

 

  • Porcja rosołowa drobiowa
  • 3 marchewki
  • 0,5 selera
  • Biała część pora
  • Pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • Kilkanaście małych polnych pomidorów
  • 2 listki laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 20 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • 300ml śmietany 30%
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z polnymi pomidorami

ETAP 1:

Pomidory naciąć na krzyż na czubku, ułożyć w misce i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 2-3 minuty. Odcedzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Mięso i obrane warzywa oraz natkę umieścić w garnku. Zalać wodą i włożyć wszystkie przyprawy oprócz cukru i przyprawy włoskiej. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około godziny.

Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, przyprawę włoską i cukier. Gotować ok. 30 minut. Dolać śmietanę i gotować jeszcze ok pół godziny. Po ugotowaniu przecedzić przez sito.

Podawać z makaronem lub ryżem.

Pomidorowa z polnymi pomidorami
Zupa pomidorowa po ugotowaniu i odcedzenia
Pomidorowa z polnymi pomidorami
Zupa pomidorowa w trakcie gotowania po dolaniu śmietany
Pomidorowa z polnymi pomidorami
Obrane i pokrojone pomidory dodane do garnka
Pomidorowa z polnymi pomidorami
Sparzone pomidory obrane i pokrojone w kostkę.
Pomidorowa z polnymi pomidorami
Mięso drobiowe i warzywa umieszczone w garnku