WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1265]

Ogórkowa z patisonem i zacierkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa ogórkowa z warzywami, bez ziemniaków, a za to z patisonem i zacierkami, zabielana śmietaną. Idealna na obiad.

Ogórkowa z patisonem i zacierkami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ogórkowa z patisonem i zacierkami

 

Sposób przygotowania:

Ogórkowa z patisonem i zacierkami

ETAP 1:

Marchewki, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pora drobno pokroić. Patisona obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. W garnku roztopić 3 łyżki masła. Włożyć warzywa i smażyć na rumiano. Ogórki wyjąć z zalewy, zetrzeć na tarce i przesmażyć na maśle. Dodać do garnka. Dodać pałeczki z kurczaka. Wlać tyle wody aby zakryć wszystko. Włożyć przyprawy. Zagotować.

Z mąki i jajka zagnieść ciasto i zetrzeć na tarce na zacierki. Zacierki wrzucić do gotującej się zupy. Zupę gotować ok. godzinę. Następnie dodać śmietanę, natkę pietruszki i koperku i gotować jeszcze ok 30 minut.

Podawać na gorąco.

Ogórkowa z patisonem i zacierkami
Zupa ogórkowa z zacierkami po ugotowaniu w garnku
Ogórkowa z patisonem i zacierkami
Śmietana oraz natka pietruszki i koperku dodane do zupy
Ogórkowa z patisonem i zacierkami
Zacierki starte na tarce i dodane do zupy
Ogórkowa z patisonem i zacierkami
Przyprawy dodane do warzyw i mięsa zalanych wodą
Ogórkowa z patisonem i zacierkami
Starte ogórki przesmażone na maśle dodane do garnka
Ogórkowa z patisonem i zacierkami
Starty patison dodany do garnka