Sposób przygotowania:
Ogórkowa z patisonem i zacierkamiETAP 1:
Marchewki, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pora drobno pokroić. Patisona obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. W garnku roztopić 3 łyżki masła. Włożyć warzywa i smażyć na rumiano. Ogórki wyjąć z zalewy, zetrzeć na tarce i przesmażyć na maśle. Dodać do garnka. Dodać pałeczki z kurczaka. Wlać tyle wody aby zakryć wszystko. Włożyć przyprawy. Zagotować.
Z mąki i jajka zagnieść ciasto i zetrzeć na tarce na zacierki. Zacierki wrzucić do gotującej się zupy. Zupę gotować ok. godzinę. Następnie dodać śmietanę, natkę pietruszki i koperku i gotować jeszcze ok 30 minut.
Podawać na gorąco.