nuleczka

nuleczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Zupa krem z suszonych grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa krem z suszonych grzybów należy do moich ulubionych. Robię ją w taki sam sposób w jaki robiła ją moja babcia.

Zupa krem z suszonych grzybów

Składniki:

Zupa krem z suszonych grzybów

 

  • 30 g suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków)
  • 1/2 średniej cebuli
  • 4 łyżki masła
  • 2 litry bulionu grzybowego
  • 1 mała pietruszka
  • 1 marchewka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego i 2 listki laurowe
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%

Sposób przygotowania:

Zupa krem z suszonych grzybów
Namocz grzyby w zimnej wodzie i odstaw na minimum godzinę. Odsącz na sitku i podsmaż na maśle na patelni razem z pokrojoną cebulką. Dodaj pozostałe pokrojone warzywa i zalej wszystko bulionem grzybowym.

Gotuj na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Wymieszaj kremówkę z paroma łyżkami zupy a następnie wlej ją do pozostałej zupy. Zmiksuj wszystko na krem i podaj z grzankami.