Zupa pomidorowa z ryżem na wędzonym boczku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zazwyczaj zupę pomidorową przygotowuje się z pozostałego po niedzieli rosołu, ale ugotowana na boczku jest równie dobra.

Zupa pomidorowa z ryżem na wędzonym boczku

Składniki:

Zupa pomidorowa z ryżem na wędzonym boczku

 

  • 2 litry wody
  • 200 g wędzonego boczku + skóra
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 120 g ryżu
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z ryżem na wędzonym boczku
Pokrojony w kostkę boczek i skórę umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone w kawałki marchewki i pietruszkę.

Wsypujemy również ryż i gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż będzie miękki. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną bazylię.

Doprawiamy do smaku.