zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Smażona pierś z kaczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięciutka, soczysta i smaczna pierś z kaczki. Można podać ja z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z żurawina i pieczywem bo tak wolał mężuś.

Smażona pierś z kaczki

Składniki:

Smażona pierś z kaczki

 

Sposób przygotowania:

Smażona pierś z kaczki
Piersi z kaczki umyć i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie delikatnie tak aby nie uszkodzić mięsa naciąć skórę w kratkę lub po ukosie a potem posolić ją i oprószyć pieprzem.

Piersi włożyć do lodówki na pół godziny. Po 30 minutach piersi ułożyć na zimnej patelni skórą do dołu, włączyć gaz i od momentu jak filety zaczną skwierczeć smażyć je przez 7 minut a potem obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut.

Usmażone piersi włożyć na blaszkę do pieczenia lub zostawić na patelni pod warunkiem, że ma metalową rączkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 4 minuty. Potem podpieczone już piersi wyłożyć na kratkę i zostawić na kilka minut aby odpoczęły.

Przed podaniem kroić w plastry, można podać z konfiturą z żurawiny lub z tym co lubicie.  

Tagi:

kaczka mięso