Sposób przygotowania:
Smażona pierś z kaczki
Piersi z kaczki umyć i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie delikatnie tak aby nie uszkodzić mięsa naciąć skórę w kratkę lub po ukosie a potem posolić ją i oprószyć pieprzem.
Piersi włożyć do lodówki na pół godziny. Po 30 minutach piersi ułożyć na zimnej patelni skórą do dołu, włączyć gaz i od momentu jak filety zaczną skwierczeć smażyć je przez 7 minut a potem obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut.
Usmażone piersi włożyć na blaszkę do pieczenia lub zostawić na patelni pod warunkiem, że ma metalową rączkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 4 minuty. Potem podpieczone już piersi wyłożyć na kratkę i zostawić na kilka minut aby odpoczęły.
Przed podaniem kroić w plastry, można podać z konfiturą z żurawiny lub z tym co lubicie.
Piersi włożyć do lodówki na pół godziny. Po 30 minutach piersi ułożyć na zimnej patelni skórą do dołu, włączyć gaz i od momentu jak filety zaczną skwierczeć smażyć je przez 7 minut a potem obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut.
Usmażone piersi włożyć na blaszkę do pieczenia lub zostawić na patelni pod warunkiem, że ma metalową rączkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 4 minuty. Potem podpieczone już piersi wyłożyć na kratkę i zostawić na kilka minut aby odpoczęły.
Przed podaniem kroić w plastry, można podać z konfiturą z żurawiny lub z tym co lubicie.
Jagodowa
zewa
Bardzo dziękuję. Przyznam, że moje pierwsze podejście do kaczki zakończyło się dosmażaniem na patelni bo była za krwista. I dodatkowo właśnie wrzuciłam ją na kilka minut do piekarnika. Wyszła idealna.