Sposób przygotowania:
Kurczak po gruzińsku podany z ryżemprzygotowanie
Pomidory sparzamy i pozbawiamy gniazd nasiennych, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Wybieramy pomidory mięsiste, dobrze dojrzałe, najlepsze z własnej szklarni np. malinowe.
Cebulę kroimy w grube półplasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Pierś kurczaka kroimy w grube kawałki.
marynata
Do moździerza wsypujemy łyżeczkę ziaren kolendry i dokładnie je rozcieramy. Dodajemy sporo słodkiej papryki, na ostrzu noża nieco ostrej, po dwie szczypty bazylii, cząbru, estragonu, jedną szczyptę rozmarynu.
Sporo zmielonej soli, pieprzu kolorowego i nieco pieprzu cayenne. Do przypraw dodajemy olej ziołowy, całość łączymy z pokrojonym kurczakiem.
Mięso odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
smażymy
Cebulę z czosnkiem przesmażamy na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Cebula ma się tylko zeszklić, powinna być dalej chrupka i jędrna. Podsmażoną cebulę zrzucamy na talerz. Na tej samej patelni przesmażamy mięso (bez dodatkowego tłuszczu, w samej marynacie). Usmażone mięso przesypujemy na talerz.
smazenie
na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pomidory i na wolnym ogniu prażymy je do miękkości z dodatkiem soli, pieprzu i bazylii. Jeśli miały w sobie mało soku można dodać odrobinkę wody. Gdy pomidory się rozpadną dodajemy cebulę i mięso, chwilkę całość razem dusimy i danie jest gotowe do podania. Gorącego kurczaka w sosie podajemy z ryżem.
Czekoladka 2