Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Kurczak po gruzińsku podany z ryżem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bogactwo smaku tej potrawy tkwi w przyprawach, a najważniejsza w tym daniu jest właśnie kolendra. Zmielone ziarna kolendry nadają mięsu wspaniały smak, jeśli ktoś posiada świeżą kolendrę to proponuję dodać nieco posiekanej do sosu.

Kurczak po gruzińsku podany z ryżem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak po gruzińsku podany z ryżem

wszystkie

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po gruzińsku podany z ryżem

przygotowanie

Kurczak po gruzińsku podany z ryżem
przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki

Pomidory sparzamy i pozbawiamy gniazd nasiennych, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Wybieramy pomidory mięsiste, dobrze dojrzałe, najlepsze z własnej szklarni np. malinowe.

Cebulę kroimy w grube półplasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Pierś kurczaka kroimy w grube kawałki.

marynata

Kurczak po gruzińsku podany z ryżem
mięso marynujemy w przyprawach i odstawiamy

Do moździerza wsypujemy łyżeczkę ziaren kolendry i dokładnie je rozcieramy. Dodajemy sporo słodkiej papryki, na ostrzu noża nieco ostrej, po dwie szczypty bazylii, cząbru, estragonu, jedną szczyptę rozmarynu.

Sporo zmielonej soli, pieprzu kolorowego i nieco pieprzu cayenne. Do przypraw dodajemy olej ziołowy, całość łączymy z pokrojonym kurczakiem.

Mięso odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

smażymy

Kurczak po gruzińsku podany z ryżem
kolejno smazymy wszystkie składniki na tej samej patelni

Cebulę z czosnkiem przesmażamy na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Cebula ma się tylko zeszklić, powinna być dalej chrupka i jędrna. Podsmażoną cebulę zrzucamy na talerz. Na tej samej patelni przesmażamy mięso (bez dodatkowego tłuszczu, w samej marynacie). Usmażone mięso przesypujemy na talerz.

smazenie

Kurczak po gruzińsku podany z ryżem
Gdy pomidory się rozpadną dodajemy cebulę i mięso, chwilkę całość razem dusimy.

na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pomidory i na wolnym ogniu prażymy je do miękkości z dodatkiem soli, pieprzu i bazylii. Jeśli miały w sobie mało soku można dodać odrobinkę wody. Gdy pomidory się rozpadną dodajemy cebulę i mięso, chwilkę całość razem dusimy i danie jest gotowe do podania. Gorącego kurczaka w sosie podajemy z ryżem.


Tagi:

danie