ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Pomidorówka z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zwykłą pomidorówkę urozmaiciłem w zdrową soczewicę. Można dodać ulubiony jej rodzaj. Ja użyłem czerwonej.

Pomidorówka z soczewicą

Składniki:

Pomidorówka z soczewicą

 

  • 2 udka z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 kawałek pora
  • 100 g ryżu
  • 100 g soczewicy czerwonej
  • 0,5 l przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • Liść laurowy, ziele angielskie
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pomidorówka z soczewicą
Udka myjemy, wrzucamy do garnka, dodajemy 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie. Wlewamy wodę i gotujemy godzinę. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone na kawałki warzywa: marchew, seler, pietruszkę i por. Wsypujemy także ryż i soczewicę. Gotujemy około 15 minut aż warzywa i ryż będą miękkie. Wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy. Gotujemy 5 minut, zabielamy śmietaną.